Ajatuksiani kehitysvammaisten palveluista hyvinvointialueella

Minulta on kysytty ajatuksiani liittyen vammaisten palveluihin. Päätin ne myös kirjoittaa kaikkien luettavaksi. Ensin muutama sana omasta tavastani kohdata ihmisiä joilla on syystä tai toisesta rajoitteita toiminnassaan. 

Haluan kohdata ihmiset aina ensin ihmisinä, en vamman tai sairauden kautta. Liian usein mm. lasten kohdalla puhutaan ensin fyysisistä tai psyykkisistä rajoitteista ja sitten vasta ihmisestä. Haluan, että hyvinvointialueen arvoihin tulee mukaan juuri ihmisen kohtaaminen ja ihmisen palvelut. Kehitysvammaiset tarvitsevat monia samoja palveluita, kuin me muutkin, myös sote puolelta. 

Tässä konkreettisia ajatuksiani:

1. Ihmisen itsemääräämisoikeuden kunnioituksella on suuri merkitys. Kuunnellaanko, pyritäänkö oikeasti saamaan esiin ihmisen oma tahto, vai jonkun ammattilaisen tulkinta siitä, mikä olisi tarpeen ja hyväksi. Eli itsemääräämisoikeus, ja osallisuus omiin asioihin niin kehitysvammaisten asumispalveluissa, kotipalveluissa, avustajapalveluissa, että kaikissa muissakin hyvinvointialueen palveluissa. 

2.Alueelle pitää perustaa vammaisneuvosto, jonka näkemystä kuullaan. 

3.Päätöksiä valmisteltaessa niistä pitää tehdä lapsivaikutusten arvio ja vammaisvaikutusten arvio. 

4.Vammaisella ihmisellä pitää olla kotona asuessa ja asumispalveluissa mahdollisuus omaan sosiaaliseen ja vapaaseen elämään ja häntä pitää siinä auttaa ja tukea, elämää ei saa turhaa rajoittaa. Näitä laatukriteereitä pitää käyttää mm. Asumispalveluita hankittaessa.

5. Henkilökohtaista budjettia pidän mahdollisena, yksilölliset tarpeet paremmin huomion ottavana mallina, juuri kehitysvammaisten kohdalla. Kyse on yksilöistä, omien tarpeidensa kanssa ja silloin ei ole mitään valmista kaikille sopivaa mallia. Samalla palveluiden tarve on kuitenkin suurempi, kuin meillä ilman rajoitteita elävillä. Henkilökohtaisen budjetin käyttöönottoa pitää ainakin selvittää hyvinvointialueella.

6. Omaishoidon tuki pitää maksaa kaikille siihen oikeutetuille, ja vapaiden pitää toimia. 

7. Säännöllisesti on käytävä keskustelua vammaisjärjestöjen ja omaishoitajien järjestön kanssa palveluiden toimivuudesta. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *