Arvokas ja inhimillinen vanhuus on perusoikeus!

Viimepäivien kohu Esperi Caren ympärillä on herättänyt monet suomalaiset näkemään vanhuspalveluiden surullisen tilanteen osassa palveluita. Kaiken kohun keskellä on kuitenkin hyvä muistaa, että myös hyvää hoivaa on olemassa. Julkisissa yksiköissä pääsääntöisesti palvelu toimii ja mitoitukset ovat kunnossa, tarkoituksena kun ei ole tuottaa voittoa vaan hyvää palvelua. Pienissä yksityisissä hoivakodeissa asiat ovat pääsääntöisesti kunnossa, tarkoituksena kun ei ole tuottaa huomattavia voittoja, vaan yrittäjälle toimeentulo ja hyvää palvelua, johon asiakkaat haluavat tulla. 

Vanhuspalveluiden kentällä asiakkaalta on viety vapaus valita. Palveluita on kilpailutettu ja tärkeimpänä kriteerinä on raha. Toki asetetaan myös ehdot mitoitukselle, lääkehoidolle ja koulutukselle. Kilpailun voittavat tänä päivänä useimmin suuret, monikansalliset yhtiöt, joiden motiivina on saada mahdollisimman paljon asiakkaita ja maksutulosta ja tuottaa mahdollisimman suurta voittoa omistajilleen. Tämä yhtälö ei kerta kaikkiaan toimi verovaroilla maksettavissa palveluissa. Mausteeksi kakun päälle, nämä yhtiöt eivät maksa verojaan Suomeen. Vanhuksen on otettava tarjottava paikka vastaan, mikäli haluaa tehostetun asumispalvelu piiriin. Asiakas voi kyllä ilmoittaa haluavansa julkiseen palveluun, mutta jos kaikki paikat ovat täynnä vaihtoehtoa ei taida olla. 

Palveluiden valvonta on kuntien kontolla. Valvontaa tehdään muun työn ohella ja usein etukäteen ilmoittaen. Siksi omaisten ja henkilökunnan tekemät ilmoitukset ovatkin tärkeitä, että laiminlyönnit tulevat tietoon. Tilanne on kuitenkin kaikin puolin väärä, koska omaisten ei pitäisi koskaan joutua valvojan rooliin. Pelko siitä, että tehty ilmoitus aiheuttaa vanhukselle harmia, vähentää halukkuutta ilmoituksen tekoon. Myöskään henkilöstö ei uskalla ilmoituksia tehdä, ruoka kun tulee pöytään palkkarahoilla ja palkansaaja on näissä tilanteissa lähes aina altavastaaja. Mielestäni rahan tekeminen peruspalveluilla tulee lopettaa ja lakiin saada selkeät mitoitukset hoivan laadulle ja koulutetulle henkilökunnalle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *