Ensihoito sekä palo-ja pelastustoimi siirtyvät myös uudelle hyvinvointialueelle 1.1.2023

Tammikuun vaalit lähenevät ja vähän enemmän on jo ilmassa keskustelua uusien hyvinvointialueiden merkityksestä. Paljon puhutaan sosiaali-ja terveydenhuollon palveluista, mutta vähemmän palo-ja pelastustoimen palveluista.

Pirkanmaa on laaja maakunta. Täällä palo-ja pelastustoimen palvelut on jo tuotettu maakunnallisesti joten niiden toimivuudesta koko alueella on hyvää ja yhtenäistä tietoa. Pirkanmaan pelastuslaitos on tuottanut myös osan maakunnan ensihoitopalveluista. Nyt nämä kaikki siirtyvät saman organisaation sisään. Mukana on pidettävä myös sopimuspalokunnat jotka tekevät merkittävää työtä omilla alueillaan. 

Mielestäni yksi hallinto näille toisiaan lähellä oleville, asukkaille erittäin tärkeille palveluille on hyvä asia. Hallinto ei kuitenkaan yksin ratkaise sitä, onko palvelu tasoltaan hyvää. Pirkanmaan pelastuslaitos on toiminut hyvin ja sen toiminnan taso pitää turvata. Ensihoito on myös erittäin tärkeä kokonaisuus, sen on palvelutason tulee olla hyvä koko maakuntaa ajatellen. Pirkanmaa on sijainniltaan keskeinen ja suurin hyvinvointialue. Mielestäni on tärkeää selvittää voidaanko tänne perustaa ensihoidon lentotoiminnan keskeinen tukikohta. Myös kiireisiä potilaskuljetuksia voitaisiin tehdä lentoteitse, silloin kun se hoidon kannalta on tarpeellista. 

Myös nämä palvelut tekevät ihmiset. Työvoimapula henkisesti ja fyysisesti raskaalla alalla on tosiasia jo nyt. Pirkanmaan hyvinvointialueen tulee olla työnantaja, joka kuuntelee, osallistaa ja mahdollistaa henkilökunnan vaikuttamisen omaan työhönsä. Lisäksi henkilökunnan kohtelun tulee olla oikeudenmukaista ja tasa-arvoista.

Hanna Laine

Aluevaaliehdokas, Kangasala

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *