Kangasalan valtuusto 14.6.2021

Arvoisat valtuustokollegat, viranhaltijat ja yleisö

Neljä vuotta on kulunut yhdessä hujauksessa, kun tuota aikaa ajattelee taaksepäin! Mobiililaitteet ovat ansiokkaasti tuoneet esiin muistoja neljän vuoden takaa valokuvin ja some päivityksin. Silloin meistä kukaan ei osannut aavistaa, mitä tämä valtuustokausi tuo tullessaan. Olimme kaikki valmiina käärimään hihat ja aloittamaan työn Kangasalan kaupungin kehittämiseksi entistä paremmaksi asua, elää ja yrittää. Sen me myös teimme. 

Päättyvällä valtuustokaudella olemme kokeneen myös raskaita menetyksiä. Neljä valtuutettua menehtyi kauden aikana. Edesmenneet Asko Nieminen, Anja Aarnio, Tuomas Bährendt ja Kari Koljonen ovat kaikki pysyneet mukanamme muistoissa yhteisistä kokemuksista. 

Valtuusto ohjaa kaupungin toimintaa strategialla. Olen sitä mieltä, että teimme hyvällä yhteistyöllä loistavan strategian, ei sitä suotta ole kehuttu myös valtakunnallisesti. Strategiatyön aikana tutustuimme toisiimme ja niihin tavoitteisiin joita meillä jokaisella päättäjänä on. Keskustelimme, väittelimme, pohdimme ja teimme kompromisseja. Lopulta valtuustossa hyväksyimme valmiin strategian. Tuo strategia on ensimmäinen oman poliittisen urani aikana joka selkeästi ja vahvasti on ohjannut toimintaa Kangasalla ja näkynyt toiminnassa monella eri tasolla. Sen toteuttamiseen on myös sitouduttu. 

Valtuustossa tehtävät päätökset toteuttavat demokratiaa. Uskon, että kukaan meistä päättäjistä ei ole saanut kaikkia asettamiaan tavoitteita toteutetuksi. Töitä niiden eteen jokainen on tehnyt kuitenkin kovasti. Neuvottelu ja yhteistyö ovat tärkeitä, ilman niitä taitoja on hankalaa saada mitään tavoitteitaan eteenpäin. Se, että yhteistyön henki on tällä valtuustolla ollut hyvä, ei tarkoita sitä, että olisimme kaikesta olleet yksimielisiä. 

Jokaisen ryhmän tavoite on Kangasalan asukkaiden ja kaupungin asioiden parantaminen, jokainen ryhmä tarkastelee niitä kuitenkin omasta näkökulmastaan ja lähtökohdastaan käsin. Kun yksimielisyyttä ei saavuteta, päätöksistä äänestetään ja niin toimitaan, kuin enemmistö on ajatellut.

Keväällä 2020 kohtasimme jotain, mitä kukaan meistä ei aiemmin ole kohdannut. Maailmanlaajuinen pandemia Covid-19 sulki myös Suomen. Kangasalla suljettiin ensimmäisenä Suomessa kokonainen koulu tartuntojen vuoksi, leviämisen estämiseksi. Haluan kiittää viranhaltijoita, jotka ottivat tilanteen nopeasti ja hyvin hoitoonsa. Täällä Kangasalla asiat on hoidettu koko pandemian ajan hienosti. Toki on tehty linjauksia joita on jouduttu muuttamaan tilanteen mukaan. Nopeasti saimme myös valtuuston kokoukset järjestettyä hybridimallilla. Yhteistyöllä saimme kokoukset toimimaan laillisesti ja päätösvaltaisesti, tässä jokaisen meidän panos oli todella tärkeää, lämmin kiitos kaikille! 

Näistä, jokaisen meidän elämään vaikuttavista ikävistä käänteistä huolimatta, olemme saaneet Kangasalan palveluita kehitettyä ja olemme reagoineet Pandemian tuomiin tarpeisiin. Emme vielä ole selvinneet viruksesta ja sen vaikutukset ihmisiin eivät vielä ole kokonaisuudessaan näkyvissä. Se minkä tiedämme, on ikävät vaikutukset lapsiin ja nuoriin. Työ pandemian jättämien jälkien korjaamiseksi on alkanut ja sitä pitää järjestelmällisesti jatkaa yhteistyössä valtion kanssa. Tähän työhän olemme Kangasalla saaneet hankerahoitusta ja uusi haku on käsittääkseni tulossa. 

On paljon asioita joissa olemme onnistuneet ja myös asioita joita on jäänyt kesken. En nyt lähde niitä luettelemaan, jokainen meistä on näistä tietoinen. Olen kiitollinen siitä, että olen saanut toimia tämän valtuuston puheenjohtajana. Olen näiden vuosien aikana oppinut todella paljon, ja saanut tutustua uusiin upeisiin ihmisiin.

 Olen tehnyt virheitä ja yrittänyt niistä ottaa opiksi. Iloinen olen siitä, että olen saanut tehtävää hoitaessani tukea kaikilta valtuustoryhmiltä. Olen pyrkinyt toimimaan oikeudenmukaisesti koko valtuuston puheenjohtajana. Lämmin kiitos kaikille avusta, tuesta sekä rakentavasta palautteesta. 

Eilen pidetyissä kuntavaaleissa oli jälleen usean poliittisen ryhmän monipuolinen ehdokastarjonta äänestäjien käytössä. Kangasalalaiset ovat nyt valinneet ne valtuutetut jotka tätä laivaa ohjaavat seuraavat neljä vuotta. Uudet päättäjät aloittavat kautensa elokuussa, lämpimät onnittelut heille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *