Oikeudenmukaiselle ja kestävälle talouspolitiikalle on tarvetta myös tulevaisuudessa

SDP on julkaissut talouspoliittiset linjauksensa. Kuten odotinkin, nousee niissä esiin tärkeät oikeudenmukaisuuden elementit, palveluiden turvaaminen ja ihmisten riittävä toimeentulo valtion taloudesta samalla huolehtien. Oikeudenmukaisella, työllisyyden kasvuun ja koulutukseen tähtäävällä talouspolitiikalla voidaan välttää rajut leikkauslistat ja heikoimmassa asemassa olevien ihmisten elämän huomattava kurjistaminen. 

Toimet työllisyyden lisäämiseksi ovat ensiarvoisen tärkeitä. Koko hyvinvointiyhteiskunnan toiminta perustuu työlle ja maksetuille veroille. Näihin talkoisiin on kaikkien, siihen kykenevien osallistuttava, oikeudenmukaisella panoksella. Työllisten määrä on kasvanut 123 000 päättyvän hallituskauden aikana. Tämän hetken työllisyysaste 74,7%, on luku johon ei kovinkaan moni neljä vuotta sitten uskonut. Työllisyyden nosto 80% työllisyysasteeseen, vahvistaisi julkista taloutta jo 3 miljardin euron verran ja laskisi samalla julkisen velan suhdetta  bruttokansantuotteeseen nykyistä selvästi alemmalle tasolle 2030 luvulla. Tavoitteiden pitää olla korkeat ja niitä kohti on määrätietoisesti mentävä!

Toinen tärkeä tavoite on kasvun lisääminen. Tavoite 2% vuotuisesta kasvusta on hyvä ja myös mahdollinen toteuttaa. Tuottavuutta parantamalla, työllisyyttä nostamalla sekä työvoimasta huolehtimalla. Myös talouden sopeutusta tarvitaan, mutta se on tehtävä hyvä talouskehitys turvaten. Koulutusta on vahvistettava ja osaamistasoa nostettava. Vahvaan osaamiseen pohjautuva teollisuus, jota Suomessa on jo nyt, on myös tulevaisuuden kasvun mahdollistaja. Vihreä siirtymä tuo hyvin koulutetulle ja osaavalle maalle uusia mahdollisuuksia, kunhan huolehdimme tutkimus, kehitys ja innovaatiotoiminnan riittävästä rahoituksesta. 

Viime vuosien kriiseistä on selvitty ilman ennustettuja konkurssiaaltoja ja talouden huimaa romahdusta. Valtion velka suhteessa BKT:een on kyllä noussut (alle 10%), mutta ei lainkaan samalla tavalla kuin aiemmissa kriiseissä, 90-luvun lamassa (yli 40%)  ja finanssikriisissä 2008 (yli 20%). Tässä tilanteessa ei ole syytä rajuihin leikkauksiin, vaan tasaiseen työllisyyttä ja kasvua tukevaan talouspolitiikkaan. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *