Vaalikoneet, uhka vai mahdollisuus?

Varmasti mahdollisuus sekä ehdokkaalle, että äänestäjälle. Tarkoitus vaalikoneissa on hyvä. Saattaa samoin ajatteleva ehdokas ja äänestäjä löytämään toisensa. Näin varmasti tapahtuukin ja vaalikoneet lisäksi herättävät kiinnostusta vaaleja kohtaan, mikä on hyvä asia. Uskon monen ehdokkaan toivovan, että äänestäjät lukevat myös perusteluja, joita vastauksiin on annettu, ne avaavat ehdokkaan ajattelua pelkkää valintavaihtoehtoa laajemmin. Näissä eduskuntavaaleissa ja jo muutamissa aiemmissa vaaleissa vaalikoneiden määrä on ollut iso. Kysymyksiä on koneesta riippuen 25-70. Kysymykset ovat laajoja ja vastausvaihtoehdot eivät monessa kohtaa anna mahdollisuutta omien ajatusten mukaiseen vastaamiseen. 

Minulle esimerkiksi täysin samaa mieltä ja samaa mieltä, tarkoittaa samaa asiaa. Toisissa koneissa keskellä oleva vaihtoehto on neutraali, jossain en tiedä. Kysymyksissä oli kuitenkin sellaisia, joihin kansanedustaja ei edes voi vaikuttaa, ja jos ei asu kysymystä koskevan kaupungin alueella, ei kuntapäättäjänäkään pääse vaikuttamaan. 

Monissa kysymyksissä osittain samaa mieltä ja osittain erimieltä vastaukset ovat kysymyksen asettelusta riippuen molemmat hyvinkin mahdollisia. Toisessa koneessa sama kysymys on vähän eri suunnasta aseteltu, joten toinen vastausvaihtoehto saattaa tuntua paremmalta. Tällaiset tilanteet voivat äänestäjälle kuitenkin näyttäytyä ehdokkaan ristiriitaisina vastauksina.

Olen vastannut suurten medioiden ja Duunitorin vaalikoneisiin. Joitain pieniä, yhteen aiheeseen liittyviä on saattanut mennä ohi. Ota yhteyttä, jos jokin vastaus mietityttää, vastaan mielelläni.

Linkkejä muutamaan vaalikoneeseen:

https://www.aamulehti.fi/pirkanmaa/art-2000009364143.html?share=60ab75ff40285dae2f2efd229e857e15

https://www.iltalehti.fi/eduskuntavaalit-2023/vaalikone#/

https://www.is.fi/politiikka/art-2000009383528.html

https://www.vaalikone.fi/eduskunta2023/hs

https://www.tamperelainen.fi/vaalikone/

https://duunitori.fi/vaalikone?cq_src=google_ads&cq_cmp=19668123794&cq_term=duunitori%20vaalikone&cq_plac=&cq_net=g&cq_plt=gp&gclid=CjwKCAiAr4GgBhBFEiwAgwORrfdkMoPId4yoItasebTJi7GmmNpm5L0D-Y8mj3y4riscEf61juddkxoCuWoQAvD_BwE

https://www.mtvuutiset.fi/vaalikone

MTV:n vaalikone julkaistaan 6.3. 

https://vaalit.yle.fi/ev2023/puoluekone/fi/07.html

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *