Nuorten mielenterveys- ja päihdepalvelut: Matalan kynnyksen avun on oltava saatavilla Pirkanmaalla

Nuorten mielenterveysongelmat ja päihteiden käyttö ovat kasvavia haasteita, joihin on puututtava ajoissa. Pirkanmaan hyvinvointialueella on tärkeää varmistaa, että apua on saatavilla oikeaan aikaan ja helposti – ilman pitkiä odotusaikoja ja turhaa byrokratiaa.

Ennaltaehkäisy ja nopea apu vähentävät inhimillistä kärsimystä

Mielenterveys- ja päihdeongelmat kietoutuvat usein yhteen, ja nuori voi jäädä ilman apua, jos tarvetta ei tunnisteta tai nuorta ei kuunnella ajoissa. Matalan kynnyksen palvelut, kuten oppilashuolto ja kuntien nuorisotyö, voivat estää ongelmien syvenemisen. Mitä aikaisemmin nuori saa apua, sitä paremmat ovat ennusteet toipumiselle.

Kriittiset kehityskohdat Pirkanmaalla

Pirkanmaan hyvinvointialueella mielenterveys- ja päihdepalvelujen saatavuus on paikoin epätasaista. Esimerkiksi Tampereella tarjonta on kattavampaa kuin pienemmissä kunnissa, mutta kaupungissa jonot ovat pitkät. Resurssien puute ja ammattilaisten kiire voivat johtaa siihen, että nuoret jäävät yksin juuri silloin, kun he eniten tarvitsevat apua.

Miten tilannetta voidaan parantaa?

1. Helppo saavutettavuus – Nuorille suunnattuja palveluita tulee tarjota ilman monimutkaisia lähetteitä tai tiukkoja kriteerejä. Esimerkiksi ilman ajanvarausta toimivat walk-in-klinikat voisivat olla yksi ratkaisu. Sellainen ollaan nyt Tampereelta lopettamassa ja olen sitä mieltä, että lopettaminen on virhe.

2. Monialainen yhteistyö – Koulujen, sosiaalityön, terveydenhuollon ja nuorisotyön tulisi toimia tiiviissä yhteistyössä, jotta nuori ei jää järjestelmien väliin. Yhteistyötä Pirhan ja kuntien välillä tulee tiivistää.

3. Verkko- ja chat-palveluiden kehittäminen – Digitaaliset palvelut mahdollistavat matalan kynnyksen avun erityisesti nuorille, joille kynnys hakea apua kasvotusten voi olla liian korkea. Verkko ei voi olla kuitenkaan ainoa matalankynnyksen yhteydenottoväline.

4. Nuorten osallisuuden vahvistaminen – Nuoret itse tietävät parhaiten, millaista tukea he tarvitsevat. Heitä tulisi kuulla enemmän palvelujen suunnittelussa ja kehittämisessä.

Jokaisella nuorella on oikeus apuun, kyse ei ole vain palveluista – kyse on siitä, että jokainen nuori kokee olevansa arvokas ja saa tarvitsemansa tuen ajoissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *